Výsledek hledání pro výraz
Eshop
    Menu Close
    ZPĚT

    Alaria Esculenta (Čepelatka jedlá)

    kelp

    Alaria Esculenta neboli čepelatka jedlá je chaluha (hnědá řasa) z čeledi Alariaceae.

    Jedná se o jedlou mořskou řasu, někdy nazývanou kelp, které ke svému vývoji potřebují vodu bohatou na živiny a teplotu mezi 6 °C a 14 °C. V mělkých oceánech vytvářejí rozsáhlé podvodní porosty, tzv. kelpové lesy. Stélka většiny kelpů sestává z plochých, listům podobných struktur. Kelpy mají příchytný orgán, který je ukotvuje v substrátu na dně oceánu. Stélky některých druhů jsou nadnášeny dutými měchýřky naplněnými plynem. Pro kelpy je typická rodozměna, tedy střídání haploidního gametofytu (každá buňka obsahuje pouze jednu sadu chromozomů) a diploidního sporofytu (každá buňka obsahuje už dvě sady chromozomů – stejně jako člověk). Čepelatky se na Zemi objevily pravděpodobně už v miocénu, před 5 až 23 miliony let.

    Čepelatka jedlá je pro svůj vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin využívána v kosmetickém průmyslu. Na pleť a vlasy působí jako kondicionér, pokožku i vlas vyživuje, navrací jim elasticitu a chrání je před volnými radikály. Proteiny obsažené v čepelatce podporují tvorbu a výměnu kožních buněk. Nezanedbatelný je i anti age efekt čepelatky, zpomaluje stárnutí pokožky a navrací jí mladistvější vzhled, omezuje ztrátu kolagenu a obnovuje její ochranný film. Vlas zanechává vypnutý a zabraňuje třepení konečků.

    Alaria Esculenta se využívá i v dalších průmyslových odvětvích. Kelpový popel je bohatý na jód a zásadité látky a může být využit při výrobě mýdla nebo skla. Kyselina alginová, polysacharid získávaný z kelpu, se používá ke zpevnění zmrzlin, želé, dresingů nebo zubních past. Alginátový prášek bývá používán zubaři a ortodonty při snímání otisků. Kelp, pro své velké přírůstky a potože při tlení uvolňuje poměrně velké množství methanu a také sacharidů, které mohou být přeměněny na ethanol, může být využit jako zdroj obnovitelné energie. Čepelatka jedlá je využívána i v gastronomii. Může se konzumovat buď v syrovém stavu jako zelenina, příp. tepelně opracovaná.

    Z rostliny Alaria Esculenta (Čepelatka jedlá) se vyrábí látka Alaria Esculenta Extract.