Makadamie jsou stromy nebo vysoké keře, dorůstající výšky od dvou do osmnácti metrů – podle druhu. Listy jsou jednoduché, střídavé, v přeslenech, s celokrajnou nebo na okraji ostnitě pilovitou čepelí. Květy jsou oboupohlavné, uspořádané v úžlabních nebo řidčeji vrcholových hroznech. Okvětí je trubkovité, zakončené 4 laloky. Tyčinky jsou čtyři, přirostlé při ústí okvětní trubky. Semeník je přisedlý, obsahuje 2 vajíčka a nese přímou nebo zahnutou, na konci kyjovitou čnělku zakončenou drobnou vrcholovou bliznou. Plod je opožděně pukavý měchýřek s tlustým, kožovitým oplodím. Obsahuje většinou jen jedno kulovité semeno. Pouze dva druhy jsou jedlé - Macadamia integrifolia (makadamie celolistá) a Macadamia tetraphylla (makadamie čtyřlistá).
Makadamie pochází z tropických nebo subtropických deštných lesů ve východní Austrálii (Queensland a Nový Jižní Wales). Makadamie celolistá je pro jedlé plody pěstována i v jiných částech světa, zejména v tropických i subtropických oblastech Severní, Střední a Jižní Ameriky včetně Karibiku, v Africe, Asii i na pacifických ostrovech, makadamie čtyřlistá je pěstována na Novém Zélandu a v Kalifornii.
Makadamie se pěstuje zejména kvůli svým plodům (ořechům). Mají velmi pevnou skořápku, uvnitř je peckovice velikosti lískového oříšku krémové barvy a název získaly po skotském fyzikovi a chemikovi Johnu Macadamovi, který se velmi zasadil o jejich cílené pěstování. Makadamiové (makadamové) oříšky se konzumují přímo - loupané či neloupané, pražené, přidávají se do salátů či snídaňových směsí. Z ořechů se za studena lisuje makadamiový olej, který se využívá v gastronomii nebo v kosmetickém průmyslu. Olej má příjemnou oříškovou vůní a hutnější konzistencí. Obsahuje velké množství tuků (až 80%), kyselinu olejovou a vzácnou kyselinu palmitoolejovou, což jsou mononenasycené mastné kyseliny. Mimo to je bohatý na omega 3, 6 a 7 mastné kyseliny, dále pak vitamin A, vitamin B1 (thiamin), vitamin B3 (niacin), vysoký podíl vitaminu E, vápník, železo, fosfor, zinek a bílkoviny.
Konzumace makadamiových oříšku nebo makadamiového oleje při vnitřním užití má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje imunitu organismu. Zlepšuje paměť a soustředěnost a působí jako antioxidant. Přestože plody obsahují velké množství tuků, pomáhají spalovat i ostatní tuky v těle. Díky aminokyselinám podporuje růst svalové hmoty i činnost srdečního svalu. Při zevním užití (přímá konzumace nebo v kosmetice) olej z makadamových ořechů zpomaluje proces stárnutí pokožky, vyhlazuje ji, zpevňuje a vyživuje, prospívá její hydrataci a je vhodný i na poškozenou či popálenou pleť.
Z rostliny Macadamia (Makadamie) se vyrábí látka Macadamia Ternifolia Seed Oil.
Produkty, ve kterých můžete Makadamie najít: