Výsledek hledání pro výraz
Eshop
    Menu Close
    ZPĚT

    Cocos Nucifera Oil

    Cocos Nucifera Kernel Oil

    Cocos Nucifera (Kernel) Oil neboli kokosový olej má tekutou, čirou a velmi lehkou konzistenci, tuhne při teplotách kolem 20 °C a bělá. Setkáme se s několika druhy kokosového oleje: rafinovaný (rafinuje se zahřátím při vyšších teplotách, tak je zbaven vůně i chuti, má vyšší kouřový bod kolem 230 °C, přichází tím ovšem i o výživové hodnoty), panenský/extra panenský (získává se zahřátím kokosového mléka, které se vyrábí lisovaním usušené a opětovně zvlhčené dužiny; kouřový bod 175 °C) a za studena lisovaný/raw (získává se odstředivým lisováním čerstvé dužiny, kdy nedochází k zahřátí nad 42 °C). Kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny (myristová, kaprylová, dekanová, palmitová, olejová a další), nejvíce kyselinu laurovou, která má antibakteriální účinekvůči velké skupině běžně se vyskytujících bakterií. Navíc má mírný antivirotický účineka je také částečně antimykotický(proti houbám).

    Kokosový olej má optimální složení k dostatečnému nasycení a pocit hladu se průkazně dostavuje později a v menší míře oproti jiným potravinám. Snižuje tedy přirozeně příjem potravy a pomáhá s redukční dietou. Obsažené látky v kokosovém oleji pomáhají ničit patogenní bakterie v ústní dutině, působí preventivně proti paradontóze a osvěžují dech.

    K vnějšímu užití je kokosový olej vhodný zvláště k získání pevné, pružné pokožky, pomáhá vyživovat svrchní vrstvy epidermis, ztužuje kolagenní vlákna a může plně nahradit sluneční krémy, jelikož je stejně tak schopný absorbovat až 20% veškerého UV záření ze slunečního spektra. Je vhodný také jako šampón a je doporučován k přírodní podpoře růstu vlasů při vypadávání a lámání.

    Údajně zabraňuje množení viru HIV, snižuje rizika spojená s kardiovaskulárním onemocněním a diabetes. Kokos se po celém světě využívá na nekonečné množství onemocnění, infekcí a poranění, například nemoci dýchacích cest, astma, ledvinové kameny, bolesti zubů, záněty, akné, ekzémy, lupénku, plísně, kvasinky, opruzeniny nebo extrémně suchou pokožku.

    V kosmetice se využívá v tělových mlécích, sprchových gelech a někdy i ve vůních. Jako tělový olej je ideální pro suchou a citlivou pokožku, o kterou pečuje a také ji chrání. Snad jedinou nevýhodou je jeho komedogennost, tedy může ucpávat póry a nedoporučuje se na mastnou pleť.

    Přísada Cocos Nucifera Oil se vyrábí z rostliny Cocos nucifera (Kokosovník ořechoplodý).